torstai 7. tammikuuta 2016

Nakukakku

Eilen juhlimme esikoisemme ensimmäisiä syntymäpäiviä ihan vain perheen ja kummien kesken. Esittelen myöhemmin enemmän kuvia ja ehkäpä jokusen reseptinkin. Koska moni on jo kysellyt ohjetta, niin tässä tulee nyt ensimmäisenä se pöydän kunkku. Testasin nakukakkua nyt ensimmäistä kertaa, joten en ole mikään ammattilainen. Leivoin kaksi kakkupohjaa, jotka molemmat puolitin. Näin ollen kakkukerroksia tuli neljä. Kakusta tuli todella tuhti ja iso. Kerronkin tässä miten tein ja mitä muuttaisin seuraavaan kertaan. 



Mehevä suklaakakku

200 g taloussuklaata
200 g voita
2 dl sokeria
4 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Sulatetaan voi ja suklaa yhdessä mikrossa ja annetaan jäähtyä. Vatkataan muna ja sokeri vaahdoksi (vaahto on riittävä kun pystyt tekemään kahdeksikon näkyviin kunnolla). Sekoitetaan joukkoon jäähtynyt voi-suklaaseos. Sekoitetaan jauhot yhteen ja siivilöidään vaahtoon varovasti käännellen. Massa kaadetaan kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm). Paistetaan 175 astetta 45 minuuttia.

Yllä olevan reseptin tein siis kaksinkertaisena kahteen kakkuvuokaan. Nyt jos tekisin uudelleen, tekisin tuon taikinan 1,5 kertaisena ja käyttäisin kahta 20cm kakkuvuokaa.


Pohjat kannattaa kumota suoralle alustalle ja antaa rauhassa viilentyä. Itse pidin yön yli jääkaapissa. Kokemuksieni mukaan tämä kakku jää reunoilta korkeammaksi ja keskeltä se vetäytyy. Suosittelen siistimään kakut ensin tasaiseksi ja sitten halkaisemaan kahtia neljään yhtä suureen osaan.

Kokoaminen kannattaa tehdä niin, että pohjimmaisen kerroksen ympärille teippaa sopivan korkeat leivinpaperireunukset. Se helpottaa kummasti, mikäli haluaa kakun, jossa täytteet tulevat houkuttelevasti näkyviin, mutta mitään ei valu kuitenkaan yli. 

Kostutukseen käytin maito ja vaniljasokeri seosta. Nyt jos tekisin uudelleen, käyttäisin ehdottomasti appelsiinimehua raikastamaan todella suklaista kokonaisuutta. Kakku on itsessään jo kostea, joten hyvin vähäinen kostutus riittää. Käytin n. 1 dl tuohon kakkuun. Ja kakusta kostutetaan kaikki osat, myös päällinen.

Täytteenä käytin Kinuskikissan loistavaa vadelma-mascarpone ohjetta, jonka tein 1,5 kertaisena. Täytteestä en muuttaisi mitään. Ohje löytyy täältä.

Kakun kannattaa antaa rauhassa tekeytyä täytettynä yön yli. Sen jälkeen poistetaan leivinpaperireunukset ja kaadetaan päälle suklaapäällinen.


Suklaapäällinen

150 g suklaata
1 dl kermaa
1 rkl voita

Lämmitetään kerma kattilassa kuumaksi, ei kuitenkaan kiehuvaksi. Lisätään voi ja suklaa ja sekoitetaan tasaiseksi. Annetaan jäähtyä.

Tässä tärkein osuus on jäähtyminen. Massa jäähtyessään paksuuntuu. Kannattaa siis odottaa reilusti. Mikäli kaadat suklaan liian aikaisin, se pääsee valumaan kakun päältä pois. Kun arvelet massan olevan sopivan paksua, kaada kokeeksi ensin ihan pieni määrä kakun päälle ja katso miten käy. Massa kannattaa muutenkin kaataa vähän kerrallaan ja valumat avittaa esim. lastalla varovasti. 

Mikäli nyt tekisin kakun uudelleen, laittaisin reilusti enemmän vadelmaa, sillä se raikastaa muuten tuhtia kakkua. Jos vadelmaa ei ole kesän jäljiltä pakastimessa (tähän käy vain kotimaiset), suosittelen kokeilemaan puolukkaa, viinimarjoja tai muuta sellaista, jolla kakkuun saisi ihanasti hapokkuutta ja yllätyksellisyyttä! 

Koristeluun käytin espanjalaisia mansikoita ja kokonaisuuden kruunasi vielä Tigerista hankittu viirikoriste.


Mitäs tykkäätte nakukakuista? Onko ne hauskoja, vai miellyttääkö perinteisempi enemmän omaa silmää? 

4 kommenttia:

  1. Ah, ihanan näköinen! �� Täytyy joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  2. That looks incredible!! Amazing job, well done. :) So pretty & looks delicious.
    Sally x
    http://asprinkleofsally.blogspot.com.au/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Sally! You just made my day! Love your blog! :)

      Poista