lauantai 21. marraskuuta 2015

Suolalyhty

Päädyin lukijan vinkkaamana kokeilemaan suolalyhdyn tekoa. Suolalyhdyn perusidea on hyvin simppeli, kaadetaan lasiastiaan suolaa ja vettä ja sitten odotetaan. Ihan heti ei kannata odottaa näkevänsä tuloksia. Laitoin suolan viikko sitten lasiin ja vieläkin se kuivuu ja suola "kasvaa". Toki olen välillä lisännyt vettä, jotta saan suolan kasvamaan vielä lisää (kuvissa suola on vielä pohjalta kosteaa).


 
Suolalyhtyyn tarvitset

-suolaa (itse käytin merisuolaa)
-vettä
-tuikkukipon (huomioi, että astia kestää kuumuutta, mikäli aiot polttaa kynttilää siinä)

Laitoin noin 1/3 kipon tilavuudesta suolaa (1/4 voisi riittää). Sen jälkeen vettä sen verran, että suola juuri peittyy. Tämän jälkeen kippoa kannattaa hieman pyöritellä niin, että suolavesi käy pyörähtämässä kipon laidoilla. Tämä vaihe antaa suolalle ns. kasvualustan, jolloin suola mielestäni kasvoi paremmin reunoille. Tämän jälkeen vain odotellaan. 


Mitä lämpimämpi ja vedottomampi paikka, sen nopeammin prosessi tapahtuu. Tätä voisi kokeilla vielä laittaa uuniin 50 astetta, luukku raolleen. Se voisi nopeuttaa prosessia huimasti. Itse poltin joka ilta tuikkua kupissa ja sekin jo selvästi auttoi. Lisäsin toki myös vettä välillä, kun halusin kasvattaa suolaa entisestään. Lyhtyhän huuhtoutuu vedellä pois, joten mikäli lisäät vettä, ole varovainen. Tuossa minun lyhdyssäni suola kasvaa jo reunojen yli, siitä pidän erityisesti! Näyttää niin lumiselta, eikö?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti