sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Pakettikortit taikataikinasta

Yksi ihana juttu joulussa on ajatella lahjan lisäksi myös itse paketin ilmettä. Tänä vuonna päätin tehdä pakettikortit taikataikinasta. 


Muistan, että lapsuudessani joskus askarreltiin erilaisia koristeita taikataikinasta. Ja tarkoitan sitä taikinaa, joka maistui ihan suolalle ja kuivui sellaiseksi luonnonvaaleaksi. Tämä nyt tekemäni lienee rantautunut rapakon takaa ja sen ehdoton plussa on, ettei uunia tarvita ja koristeet kuivuvat oikeasti vitivalkoisiksi.


Taikataikina (soodataikina)

1 dl maissitärkkelystä
2 dl ruokasoodaa
1,25 dl vettä

Kaikki sekaisin kattilassa, miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes muuttuu puuromaiseksi. Siirretään kulhoon, kostea liina päälle ja jääkaappiin jäähtymään. Kun taikina on jäähtynyt, siitä leivotaan maissitärkkelystä jauhoina hyödyntäen n. 0,5-1cm paksuinen levy. Halutessaan tässä vaiheessa taikinaa voi kuvioida esim. Iittalan Kastehelmi tuikkua taikinan päällä rullaamalla. Sitten muotilla kuvioita. Mikäli haluat ripustaa koristeet tai kuten minä, solmia ne pakettiin, kannattaa hyödyntää pilliä ja rei'ittää kuviot. Annetaan kuivua yön yli ja valmista tuli.


Panostatteko te paketointiin, vai onko se ihan yhdentekevää? 

2 kommenttia:

  1. Tää on kiva idea, voisi kokeilla kans. Millä olet painanut nimet?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kokeile ihmeessä! Taikinan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei pidä liedellä liian kauaa, jotta taikina ei kuivu liiaksi. Massa jähmettyy sitten viilentyessä. Löysin Tigerista joskus tuollaisen leimasimen (olisikohan kekseille tarkoitettu). Siitä on aikaa ehkä kuukausi-pari, joten voisi hyvin vielä ehkä löytyäkin. Ja myytäisiinkö myös leivontaan erikoistuneissa liikkeissä? :)

    VastaaPoista